Novinka Aktualizované 12. 3. 2024

Spoločnosť Volvo predstavila nový spôsob označovania svojich plne elektrických a hybridných vozidiel

4 minúty čítania
Spoločnosť Volvo predstavila nový spôsob označovania svojich plne elektrických a hybridných vozidiel

Z tohto dôvodu sa plne elektrické modely XC40 Recharge a C40 Recharge premenúvajú na EX40 a EC40, čo sú názvy, ktoré sa hodia do rodiny plne elektrických modelov EX30, EX90 a EM90. Označenie XC40 sa bude naďalej používať pre pohonné jednotky so spaľovacím motorom.

Jednoduchá navigácia v jednotlivých modeloch

Tento krok odráža postupný prechod spoločnosti Volvo na výrobcu plne elektrických vozidiel. Svedčí o tom aj fakt, že v roku 2023 budú plne elektrické vozidlá tvoriť 16 % celkového celosvetového predaja značky, čo je o 70 % viac ako v roku 2022. Spomínané modely EX30, EX90 a EM90 sa dostanú na cesty už tento rok, čím sa počet plne elektrických modelov Volvo v bežnej prevádzke zvýši na päť. Okrem toho bude predstavených niekoľko ďalších modelov.

V rámci aktualizovaného označovania značky Volvo bol odstránený aj odznak Recharge z plug-in hybridných modelov, ktoré budú odteraz označené jednoducho T6 alebo T8, aby sa označilo ich výkonnostné zaradenie. Cieľom nového, efektívnejšieho štandardu označovania modelov je uľahčiť súčasným aj novým zákazníkom rozlišovanie medzi plne elektrickými a hybridnými vozidlami pri kúpe nového Volva.

"Naša budúcnosť je čisto elektrická a rýchlo postupujeme k naplneniu našich ambícií do roku 2030," hovorí Björn Annwall, obchodný riaditeľ a zástupca generálneho riaditeľa spoločnosti Volvo Cars. "Zosúladením názvov našich prvých priekopníckych elektrických modelov s našimi novšími elektromobilmi uľahčíme zákazníkom orientáciu v našom portfóliu, ktoré neustále elektrifikujeme a modernizujeme."

Nový balík Performance

Vo Volvo okrem toho uvádza nový softvérový balík Performance na zvýšenie výkonu variantov EX40 a EC40 Twin Engine, ktorý bude na vybraných trhoch súčasťou aktualizácie predchádzajúceho modelového roka. Softvérový balík Performance, ktorý zvyšuje výkon o 25 kW, prispeje k rýchlejšiemu zrýchleniu a zároveň obsahuje jedinečné mapovanie pedálu akcelerátora, ktoré zabezpečí rýchlejšiu odozvu plynového pedálu, a jedinečný jazdný režim Performance, ktorý umožní naplno využiť výkon 325 kW.

Na vybraných trhoch bude softvérový balík Performance ponúkaný prostredníctvom aplikácie Volvo Cars ako voliteľná aktualizácia pri objednávke nového vozidla. Balík si môžu zakúpiť a stiahnuť v pohodlí domova aj majitelia plne elektrických modelov C40 a XC40 Recharge z predchádzajúceho modelového roku MY24.

Vylepšenia v oblasti účinnosti a "čierna edícia"

Za zmienku stoja aj ďalšie vylepšenia hybridných produktov. Mild-hybridné pohonné jednotky B5 modelov XC60 a XC90 teraz využívajú efektívnejší spaľovací cyklus motora, čo má za následok zníženie emisií CO2 a zlepšenie spotreby paliva približne o 4 % v prípade modelu XC60 a o 2 % v prípade modelu XC90 (podľa metodiky WLTP).

V neposlednom rade spoločnosť Volvo predstavuje aj špeciálnu čiernu edíciu modelov EX40, EC40 a XC40. Táto edícia nadväzuje na úspech modelu XC60 Black Edition, ktorý automobilka uviedla na trh minulý rok. Verzia Black Edition obsahuje čierny lak Onyx Black, vysokolesklý čierny odznak, 20" päťlúčové zliatinové disky, tiež vo vysokolesklom čiernom prevedení, a možnosť výberu interiéru z mikrotechnológie alebo látky, oba v tmavom odtieni Charcoal.

Modely EC40, EX40 a XC40 zostanú v ostatných ohľadoch rovnako skvelé ako doteraz, čo znamená, že sa budú dodávať s integrovanými službami Google a ponúknu dojazd až 583 km (EC40) a 576 km (EX40) v plne elektrických variantoch.

Zdroj: VCCR