Novinka Aktualizované 12. 3. 2024

Nová technológia od spoločnosti Volvo upozorňuje vodičov na nehodu na ceste pred nimi

5 minút čítania
Nová technológia od spoločnosti Volvo upozorňuje vodičov na nehodu na ceste pred nimi

S novým systémom Traffic Alert, ďalšou funkciou systému Connected Safety od spoločnosti Volvo, vás vozidlo po prvýkrát v histórii môže upozorniť na čerstvé nehody na ceste pred vami pomocou informácií z dopravného dispečingu v reálnom čase. Systém bude dostupný v kompatibilných vozidlách Volvo v Európe od Dánska.

Spolupráca s úradmi

Funkcia, ktorej cieľom je pomôcť vodičom vyhnúť sa kolíziám a dopravným zápcham spôsobeným nehodami na ceste pred nimi, je navrhnutá tak, aby okamžite upozornila vodičov na dopravnú nehodu v dosahu až niekoľkých stoviek metrov. Údaje o polohe budú poskytovať národné dopravné úrady a kompatibilné vozidlá, počnúc vozidlami Volvo (dátum dostupnosti tohto systému v Českej republike zatiaľ nebol stanovený).

"Náš systém upozornenia na nehody, ktorý využíva prelomovú technológiu prepojenej bezpečnosti, môže pomôcť vodičom vozidiel Volvo vyhnúť sa nepríjemným prekvapeniam a zároveň zvýšiť bezpečnosť na cestách pre všetkých," hovorí Åsa Haglund, riaditeľka bezpečnostného centra spoločnosti Volvo Cars. "Tento nový systém, ktorý sme vyvinuli v spolupráci s Dánskym riaditeľstvom pre cestnú dopravu a ďalšími partnermi v rámci iniciatívy Dáta pre bezpečnosť na cestách, ďalej posilňuje naše vedúce postavenie v oblasti bezpečnostných inovácií," dodáva.

Systém Connected Safety System, ktorý si Volvo jeho uvedením v roku 2016 vydobylo vedúce postavenie v odvetví, využíva dopravné informácie prenášané v reálnom čase prostredníctvom cloudu. Ide o technológiu, ktorá umožňuje vozidlám Volvo vzájomne komunikovať, vďaka čomu môžu upozorniť svojich vodičov na blížiacu sa klzkú cestu a spustiť výstražné svetlá na vozidlách na ceste pred nimi. Teraz môžu byť vodiči bez ohľadu na dennú dobu upozornení aj na nehody na ceste pred nimi.

V budúcnosti spoločnosť Volvo plánuje integrovať ďalšie údaje o cestnej premávke zdieľané s partnermi v ekosystéme European Data for Road Safety vrátane údajov z národných centier riadenia dopravy v iných krajinách a od iných značiek.

Pripojenie ďalších automobiliek

Aby boli cesty bezpečnejšie pre všetkých, automobilka vyzýva ostatné orgány zodpovedné za bezpečnosť cestnej premávky, aby zdieľali anonymné údaje o nehodách, a zároveň vyzýva ostatných výrobcov automobilov, aby sa pripojili k spoločnosti Volvo a ponúkli podobnú technológiu. Netreba pripomínať, že spoločnosť Volvo Cars sa zaviazala zdieľať údaje pripojenej bezpečnostnej technológie s ostatnými, aby ich mohli integrovať do svojich bezpečnostných prvkov, a bude v tom pokračovať.

"Sme radi, že Volvo Cars je prvým výrobcom automobilov, ktorý začal využívať náš zdroj údajov o dopravných udalostiach v reálnom čase," hovorí Stine Bendsen, vedúci Centra riadenia dopravy na dánskom riaditeľstve ciest. "Včasné upozornenie na nehodu na ceste dáva vodičom viac času na spomalenie a zvýšenie odstupu od vozidla pred nimi. To pomáha znížiť riziko následných kolízií a chráni tých, ktorí pracujú na odstraňovaní následkov nehody," dodáva.

Majitelia vozidiel Volvo môžu jednoducho prispieť k bezpečnejším cestám tým, že sa rozhodnú zdieľať údaje o svojom vozidle: stačí aktivovať možnosť "pripojená bezpečnosť" na centrálnom displeji svojho vozidla. Vozidlo potom bude schopné upozorniť vodiča prostredníctvom svetiel na prístrojovej doske a prípadne aj head-up displeja na nehodu, ktorá ho čaká. Zástupcovia automobilky ubezpečujú, že s ostatnými sa budú zdieľať len základné údaje a údaje budú anonymizované, aby sa zabezpečila ochrana súkromia.

Systém kolíznej výstrahy je v súčasnosti v Dánsku dostupný pre všetky vozidlá Volvo radu 90, 60 a 40 od modelového roku MY16. Pre tieto modely bude čoskoro k dispozícii aj v ďalších krajinách európskeho trhu.

Zdroj: VCCR